top of page

Lijnen is in mijn praktijk taboe! En ik zal uitleggen waarom. Zowel voor lichaam als geest is het niet gezond. Je lichaam raakt gestresst en volledig uit balans. Ook geestelijk raak je geïrriteerd en depressief. Hoe ik dit weet? Omdat ik mij in het verleden er zelf schuldig aan heb gemaakt. Misschien herken je je in het volgende:

Het is weer eens zover. Je bent nu echt te zwaar. Je voelt je niet lekker in je lijf en je raakt steeds onzekerder. In geen enkel kledingstuk voel je je nog slank. Daar is het moment dat je nu echt besluit er wat aan te doen. Je wilt natuurlijk snel resultaat, dus de afslank-poedertjes en -shakes zijn weer in huis. Het fijne is dat het nog lukt ook! De eerste weken ben je zo gemotiveerd, dat je daadwerkelijk snel de eerste kilo's ziet verdwijnen. Na ongeveer zes weken wordt het moeilijker. Het afslanken gaat niet meer zo snel, je bent het zat om niks te mogen eten. Je krijgt zelfs medelijden met jezelf. Je bent ook niet meer de vrolijkste (ronduit stront chagrijnig) en de tenen zijn inmiddels behoorlijk lang. Ook lichamelijk voel je je niet meer prettig. Maar je gaat door! Je wordt wel iets minder streng voor jezelf. Tijdens feestjes mag je weer wat lekkers. Vervolgens komen daar standaard de weekeinden bij. Langzaam aan val je weer terug in het voor jou normale voedings-/eetgedrag. Uiteindelijk kom je weer aan (misschien nog wel meer dan voor de afslankpoging) en begint alles weer van voor af aan.

En dat is de reden dat lijnen voor mij taboe is. Het brengt je geestelijk en vooral ook lichamelijk uit balans. Door te weinig te eten en niet op de juiste voedingsstoffen te letten raakt je lichaam gestresst. Het gaat in de overlevingsstand en het maakt te lang achter elkaar het stresshormoon Cortisol aan. Beide zorgen er voor dat het nog moeilijker wordt om overtollig vet kwijt te raken. Daarnaast verander je niks aan je eet-/leefsituatie waardoor alles wat je bereikt tijdelijk is.

Juist door op een hele andere manier de strijd tegen de overtollige kilootjes aan te gaan, zal je ervaren dat het een positieve uitdaging wordt. Door geleidelijk blijvende veranderingen door te voeren die bij jou passen hoef je niet meer te denken aan 'volhouden', want het wordt gewoon een andere leefwijze. Dit is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor eventuele gezinsleden. Iedereen profiteert mee! Bedenk: het gaat niet alleen om overtollige kilo's. Het gaat om je hele gezondheid. Ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en kanker vallen allemaal onder de noemer welvaartsziekten.

bottom of page